De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een regeling waarmee u (gedeeltelijk) belastingvrij uw bedrijf kunt overdragen (b.v. schenken) aan de volgende generatie. Een mooie regeling die al vaker op deze pagina is genoemd. De BOR-regeling wordt in 2025 en 2026 op diverse punten aangepast. Reden voor ons om de belangrijkste
1. Verlaging van de vrijstelling (2025)
De vrijstelling van schenkbelasting is het grootste voordeel van de BOR en bedraagt vanaf 2025 100% over de eerste € 1.500.000 bedrijfswaarde (nu: 1.325.253) en 75% over het meerdere (nu: 83%). Daardoor is de regeling vanaf 2025 gunstiger voor bedrijven met een waarde tot ongeveer € 1.850.000.
2. Afschaffing van de dienstbetrekkingseis en invoer minimumleeftijd (2025)
Onderdeel van de BOR is ook mogelijkheid om de belastingclaim die in de aandelen besloten zit (box 2) door te schuiven naar de bedrijfsopvolger. Zo wordt een acute afrekening voorkomen, waardoor er niet onnodig liquiditeiten aan de onderneming onttrokken behoeven te worden. Voor het toepassen van de doorschuifregeling was altijd vereist dat de verkrijger van de onderneming minimaal 3 jaar in dienst moet zijn geweest van de onderneming die wordt geschonken. Deze eis komt nu te vervallen. Om oneigenlijk gebruik van de BOR te voorkomen (b.v. schenking aan jonge kinderen die ongeschikt zijn om een bedrijf over te nemen), komt er een minimumleeftijd van 21 jaar voor de BOR bij schenking. Let op: de minimumleeftijd geldt dus niet voor het toepassen van de BOR bij een overlijden.
3. Alleen BOR bij minimaal 5% van de aandelen (2026)
De toegang tot de BOR wordt beperkt tot situaties waar de erflater of schenker een belang in de onderneming heeft van minimaal 5% van het geplaatste kapitaal. Er komt wel een uitzondering voor bepaalde bijzondere situaties.
4. Versoepeling van bezitseis en voortzettingseis (2025 / 2026)
Om de BOR toe te passen moet worden voldaan aan de bezitseis en voortzettingseis.
Bezitseis:
Dit betekent dat de schenker of erflater de onderneming een periode in zijn bezit gehad moet hebben om de BOR toe te kunnen passen. Deze termijn is vijf jaar bij schenking en één jaar bij vererving, en blijft ongewijzigd. Omdat er vanwege een herstructurering van de onderneming soms een nieuwe termijn begint te lopen, belemmert dit de toepassing van de BOR. Er wordt straks meer mogelijk op het gebied van herstructurering, zoals een verandering in de rechtsvorm of een fusie of splitsing.
Voortzettingseis:
Dit houdt in dat de verkrijger van de onderneming een bepaalde periode moet voortzetten, omdat anders de BOR alsnog vervalt. Deze periode was 5 jaar, en wordt verkort naar 3 jaar vanaf 2025. Ook worden bij de voortzettingseis, op dezelfde wijze als bij de beziteis, versoepelingen doorgevoerd als het gaat om herstructureringen. Deze versoepeling zijn dus zeer welkom in de praktijk.
5. Anti-misbruikbepalingen (2026)
Het doel van de BOR is om realistische bedrijfsopvolgingen mogelijk te maken. Bepaalde bedrijfsoverdrachten mogen niet meer onder de BOR plaatsvinden. Daarom worden er per 2025 twee anti- misbruikbepalingen ingevoerd.
- De eerste anti-misbruikbepaling is het tegengaan van de ‘rollator-BOR’. De rollator-BOR houdt in dat een persoon op leeftijd zijn vermogen alsnog omzet in ondernemingsvermogen, en dit vervolgens met toepassing van de BOR laat overgaan op een verkrijger. Om dit tegen te gaan wordt de bezitstermijn langer nadat een persoon de AOW- leeftijd plus twee jaar heeft bereikt (op dit moment : 69 jaar). Deze bezitstermijn neemt toe met een half jaar per extra verstreken levensjaar, wat behoorlijk kan oplopen. Een tijdige voorbereiding is dan ook wenselijk.
- De tweede anti-misbruikbepaling is het tegengaan van de ‘dubbele BOR’. Het komt voor dat een onderneming al is geschonken aan de kinderen, waarna de ouders (een gedeelte van) de onderneming na de voortzettingstermijn van vijf jaar weer terugkochten. Vervolgens kon dat gedeelte na verloop van tijd opnieuw worden overgedragen aan de kinderen. Hierdoor wordt een veel groter deel van het vermogen binnen een familie onbelast overgedragen. Om dit ongewenste effect tegen te gaan wordt de toepassing van de BOR uitgesloten voor zover de onderneming al eerder in handen was van de verkrijger.
Allerlei wijzigingen dus op het gebied van de BOR, met voor het MKB een aantal mooie versoepelingen. Een bedrijsoverdracht is niet iets van de één op de andere dag, maar moet zorgvuldig worden voorbereid. Als u een overdracht overweegt, dan is het zaak om tijdig een fiscale screening uit te voeren om de voordelen zoveel mogelijk te benutten.